Duitsland, wijnland.

Duitsland, wijnland.

De meeste mensen denken bij Duitsland aan de prachtige historische steden, (kerst-) markten en natuurlijk het eten. Maar wist je dat Duitsland ook een wijnland is met prachtige, grote wijngebieden? Het is zelfs de vierde in het rijtje wijn producerende landen van Europa. Om je een beeld te geven; in 2020 produceerde Duitsland 8,4 hectoliter wijn verdeeld over 100.000 hectare wijngaarden. Hiervan wordt ongeveer 20 procent geëxporteerd.

Wijngebieden in Duitsland

Duitsland heeft een koel klimaat en daardoor een heel eigen type wijnen. Zo smaakt een rose Duitsland echt anders dan eentje uit Spanje of Italië. Het meeste van deze productie vindt plaats in het zuidwesten. Hier vindt je de pareltjes zoals de Riesling druif, vooral bekend om zijn zoete witte wijnen. Maar ook de Spätburgunder (pinot noir) en Dornfelder komen uit deze streek.

Het klimaat in Duitsland lijkt sterk op dat van ons. Door de zachte herfst kunnen de druiven goed rijpen maar het grootste voordeel voor de wijnbouw is dat Duitsland meer hoogteverschil kent, hierdoor ontstaan verschillende microklimaten die zorgen voor uiteenlopende druivenstokken. Maak kennis met drie van deze pareltjes;

  • Riesling
    De grootste wijnstreek is toch wel de Mosel. Dit gebied ligt tussen Trier en Koblenz aan de Moezel rivier en hier komt de bekende Riesling druif vandaan. De hellingen langs deze rivier bestaan voornamelijk uit kalk en leisteen wat voor de minerale tonen van de Riesling wijn zorgt. De meeste van deze wijnen zijn zoet of halfzoet. Van de Riesling druif wordt ook een lekkere mousserende wijn gemaakt, Sekt genoemd
  • Spätburgunder
    In Baden, een gebied rechts onder de Mosel ligt een rivierdal met een zachter en warmer klimaat. De bodem is ontzettend gevarieerd, kalk, mergel en zelfs vulkanisch gesteente zorgt voor het karakter van deze wijnen. Uit deze streek komen vooral rode wijnen gemaakt van een kleine, compacte tros blauwe druiven, de Spätburgunder (de pinot noir uit Duitsland). De wijn die hiervan gemaakt wordt is fruitig en komt het beste licht gekoeld tot zijn recht.
  • Müller-Thurgau
    Deze druif dankt zijn naam aan Professor Hermann Müller, die de riesling druif kruiste en zo dit ras kweekte. De witte druif komt voor in bijna alle dertien wijngebieden van Duitsland en zorgt voor een licht fruitige, bijna bloemige smaak.

Wijn-classificatie

De hoogste klasse wijnen zijn allemaal streng gekeurd op druivenras, rijpheid en elegantie en wordt Prädikatswein genoemd.Qualitätswein komt hier net onder. Op het etiket staat Q.b.A. De druiven voor deze wijn mogen uit alle wijnstreken komen maar alleen gemaakt worden van goedgekeurde druivensoorten. De simpele tafelwijnen worden verdeeld in Landwein en Wein, deze hebben geen specifieke aanduiding en is vaak simpel, goedkoop en onopvallend.

Dus volgende keer wanneer je zin hebt in een lekker wijntje, denk dan eens aan onze naaste buren en ontdek zelf de diversiteit van dit wijnland. Prost!

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *