Het brouwproces van zelf bier brouwen

Het brouwproces van zelf bier brouwen

Zelf bier brouwen is iets wat veel bierliefhebbers een keer willen proberen. Wil je zelf bier brouwen, dan is het belangrijk om je goed in het brouwproces te verdiepen. Allereerst is het zeer belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste benodigdheden in huis hebt. Denk bijvoorbeeld aan gist, hop en mout. Welke benodigdheden je precies nodig hebt, is afhankelijk van het type bier dat je wilt maken. Tijdens het brouwen is het belangrijk om de ingrediënten op de juiste momenten toe te voegen. Dat gebeurt tijdens het kookproces. Het kookschema is overigens ook afhankelijk van het type bier dat je wilt maken.

Neem ruim de tijd voor het brouwproces

Bier brouwen kost relatief veel tijd. Doe het daarom echt op een dag dat je alle tijd hebt. Wanneer je moet haasten, heb je namelijk de kans dat je de mist in gaat. Bovendien kun je het kookproces niet zomaar stopzetten. Het zou dus zonde zijn als het brouwproces verstoord wordt omdat je toch nog de deur uit moet. Zelf bier brouwen is erg leuk wanneer je hier de tijd voor neemt.

Alles moet hygiënisch gebeuren

Het belangrijkste tijdens het brouwen van bier is nog wel dat je alles zo hygiënisch mogelijk doet. Was je handen goed voordat je begint en doe dit ook iedere keer dat je iets anders aanraakt. Wanneer het bier geïnfecteerd raakt, kom je hier na het gisten vaak pas achter. Het is natuurlijk ontzettend vervelend wanneer jij je wekenlang op een goed biertje verheugd en er vervolgens achter komt dat het geïnfecteerd is. Als beginner is de kans op geïnfecteerd bier vrij groot. Probeer hier dus echt op te letten.

Laat het bier lang genoeg gisten

Belangrijk is ook om het gistingsproces niet te onderschatten. Wees dus geduldig en zorg ervoor dat je het bier lang genoeg laat gisten. Na het gisten moet je het bier bottelen en nog een tijd lang op een donkere plek bewaren. Zo ontstaat er bier met een mooie schuimlaag.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *