Welke verpakkingen zijn geschikt voor mijn goederen?

Welke verpakkingen zijn geschikt voor mijn goederen?

Veel bedrijven die zich specialiseren in producten hebben zich vast deze vraag al wel eens gesteld: in welke verpakkingen moet ik mijn product verpakken? Dat is een hele belangrijke vraag, zeker in deze tijd van milieu fanatici en een enorme drang naar duurzaamheid. Je wilt dat een product lang houdbaar is, maar tegelijkertijd wil je ook niet te veel poeha om een verpakking. Hier zijn een aantal belangrijke vragen, met nog belangrijkere antwoorden:

Waarom is een verpakking belangrijk?

Veel bedrijven maken mooie producten die, om de kwaliteit en de veiligheid te bewaren, moeten worden ingepakt. Een goede kwaliteit verpakking is essentieel. Je moet als bedrijfsleider dan ook goed nadenken over welke verpakking je gebruikt voor jouw producten. Je moet denken aan het gewicht, de vorm en de afmeting van jouw product, maar ook aan de mate van kwetsbaarheid. Er zijn steeds vaker regels over hoe je een product in moet pakken. Het is dus belangrijk om de verpakkingsnormen en wetten goed te kennen en te lezen.

Van welke materiaal moet een verpakking zijn?

Een klein product hoeft niet in een grote verpakking. Het is dus de kunst om voor het juiste product de juiste verpakking te kiezen. Als het product breekbaar is, moet je ervoor zorgen dat het bijvoorbeeld wordt ingepakt in luchtpapier, karton met piepschuim of in bijvoorbeeld papiersnippers. Maar er zijn nog meer manieren om een product veilig in te pakken. Vaak zitten kleinere verpakkingen samen in een grote doos en dus moet je ook kijken en kiezen welke soort dozen je nodig hebt.

Welke soorten verpakkingen zijn er?

Voor vloeistoffen zijn er plastic flessen of jerrycans, voor pasta’s en poeders kun je gebruik maken van emmer met deksel. Voor de voedselindustrie is het heel normaal om gebruik te maken van plastic flessen, potjes, sausbakken en andere voedselverpakkingen. Voor producten in de industrie zijn kratten, dozen en zelfs pallets die omgebouwd kunnen worden in kratten gangbaar. Op elke soort verpakking moet je ook denken aan het labelen: doe je dat met stickers of met inkt, rechtstreeks op de verpakking.

Hoe kan ik makkelijk verpakkingen sluiten?

Je kunt denken aan verschillende soorten tape. Je kunt tegenwoordig ook tape bestellen met specifiek het logo van jouw bedrijf erop. Dat is ook nog eens goed als reclame. Ook zijn er specifieke apparaten die flesdoppen automatisch dichtdraaien en deksels draaien op verschillende verpakkingen, zodat ze vast zitten. Er zijn verschillende apparaten die producten vacuüm kunnen verpakken en plastic luchtdicht dichtlijmen.

Kan ik verpakkingen verduurzamen?

Uiteraard is de eerste stap in het duurzaam maken van de verpakkingen van je producten om geen gebakken lucht te verkopen. Letterlijk: door de juiste verpakkingen aan te schaffen voorkom je dat kleine producten in veel te grote verpakkingen zitten. Ook kun je ervoor zorgen dat je minder plastic of recyclebaar en afbreekbaar plastic gaat gebruiken. Ook maken veel sectoren steeds vaker gebruik van papier en karton: deze materialen zijn hernieuwbaar en komen van FSC-gekeurde bossen. Als ondernemer is het goed om steeds de markt af te struinen naar vernieuwingen in de verpakkingsmarkt: als je ondanks de hogere kosten bij dat soort initiatieven bestelt, steun je de verduurzaming van de industrie.  

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *