De voordelen van bio vlees

De voordelen van bio vlees

Wat is bio vlees? Bij het produceren van biologisch vlees wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het milieu en dierenwelzijn. De dieren krijgen hierbij meer (buiten)ruimte, biologisch voer en krijgen de dieren zo min mogelijk antibiotica. Wat zijn de voordelen van biologisch vlees? Geen toegevoegd water. Minder kans op resten antibiotica. Minder kans op antibioticaresistente bacteriën. De dieren krijgen gevarieerde biologische voeding. Minder gebruik van nitriet (E250), hiermee wordt het vlees roder gemaakt. Het consumeren van biologisch vlees kent dus heel veel voordelen.

Wat is het verschil tussen scharrel en biologisch vlees?

Bij bio vlees krijgt het dier in theorie net zoveel ruimte om te bewegen als bij een vrije uitloop of scharrelvlees. Wanneer jij vooral op het milieu wilt letten, dan maakt de keuze voor biologisch of scharrel ook weinig uit. Er wordt geen gebruik gemaakt van kunstmest of synthetische bestrijdingsmiddelen. Maar de dieren blijven wel langer buiten en er is meer grond nodig. Doordat scharrel en biologisch vee veel beweging krijgen, worden spieren meer gebruikt, wat leidt tot steviger vlees. Het grote verschil zit hem hierbij in het voer. Biologisch vee eet dan ook alleen biologisch geteeld voer. Omdat het biologische voer duurder is, is bio vlees gemiddeld zo’n 70% duurder dan scharrelvlees.

  • Veel bewegingsruimte
  • Minder toegevoegde stoffen
  • Meer onverzadigde vetzuren
  • Steviger vlees
  • Minder bestrijdingsmiddelen

Is bio vlees gezonder?

Het is niet aangetoond dat biologisch vlees gezonder is dan gangbaar vlees. Uit onderzoek is gebleken dat individuele producten minder resten bestrijdingsmiddel bevatten en soms minder nitraat. Ook zijn er in verschillende biologische producten hogere gehaltes vitamine C, mineralen en bioactieve stoffen gemeten. Echter bestaat hiervoor geen standaard resultaat. De variatie is groot omdat het afhangt van het seizoen, regio en de ras van het beest.

Hoe diervriendelijk is biologisch vlees?

Biologisch vlees wordt geproduceerd met respect voor milieu en de dieren. Doordat de dieren meer leefruimte krijgen is het bevorderend voor hun welzijn. Ook krijgen ze meer stro en mogen ze naar buiten. Verder zijn pijnlijke ingrepen verboden, mag antibiotica bij hoge uitzondering gebruikt worden en het voer is uitsluitend biologisch. Het vlees dat biologisch is geproduceerd mag een keurmerk dragen, dit wordt gecontroleerd door de organisatie Skal. Wil jij nou zeker weten dat jouw vlees op een diervriendelijke en biologische manier geproduceerd is?JP Puurvlees levert verschillende soorten biologisch vlees.

Aanbevolen artikelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *